Om brugen af svovl

Svovl eller sulfitter (forkortet SO2, E220 i EU) er naturligt forekommende i vin og dannes i små mængder under den alkoholiske gæring. Svovl blev allerede nævnt i Biblen og har været kendt siden Oldtiden.

Der findes ingen gode vine uden mikroskopiske mængder svovl, da svovl dannes naturligt i vinen under gæring. Til gengæld bruger gode vinmagere i reglen ikke andre tilsætningsstoffer. Svovl tilsættes for at dræbe skadelige bakterier og vilde gærsvampe -forhindre eftergæring af vinen og konservere den samt hindre bruning af hvid og iltning af rødvin.

I løbet af de sidste 100 år er mængden af svovl i vinen mere end halveret, takket være bedre hygiejne og teknik, og i dag er mængderne i reglen nede på et meget lavt niveau.

Hos Vinhuset Gabriel arbejder vi kraftigt på at begrænse mængden af svovl i de færdige vine. Vores vine indeholder sjældent mere end 20-30 mg/l fri svovl (som er den aktive del af svovlen) og 40-60 mg/liter total svovl (som er bundet til andre stoffer i vinen). Den tilladte grænse er dog langt højere:
Tilladt indhold af svovl (SO2) ifølge EU-grænseværdier

Rødvin 160 mg
Hvid og rosé 210 mg
Sød vin 260 mg (visse vine op til 400 mg)

Svovl tillades i biodynamisk og økologisk vin, dvs. vin af druer dyrket økologisk, dog med lavere grænser end de officielle. Siden 2006 har en række vinbønder i Frankrig arbejdet for “naturlige vine”, dvs. ikke kun vin af økologisk dyrkede druer, men med et minimalt indhold af svovl, i visse tilfælde kun det svovl, der dannes under gæringen.

Hos Vinhuset Gabriel arbejder vi med tilsvarende mål.

Det stiller lidt større krav til opbevaring, såfremt man ønsker at opbevare vinene i længere tid.